06/05/2019

Wat met rolluiken bij spouwmuurisolatie?

Vaak krijgen wij de vraag wat er dient te gebeuren met rolluiken tijdens het isoleren van spouwmuren. Het antwoord is kort en simpel.

 

Er bestaan verschillende soorten rolluiken. Je hebt inbouwrolluiken, opbouwrolluiken en voorzetrolluiken.

 

  • Inbouwrolluiken zijn rolluiken die in de bouwschil worden ingebouwd. Je herkent ze aan de ‘rolluikbakken’ boven ramen en deuren. Inbouwrolluiken zitten met andere woorden, half in de spouw en half in de ‘rolluikbak’.
  • Opbouwrolluiken vormen 1 geheel met het raam; hierbij is er dus geen opening naar de spouw.
  • Voorzetrolluiken zijn rolluiken die voor bestaande ramen of deuren worden geplaatst en naar buiten opdraaien. Hierbij zit de spouw dus ook mooi dicht.

Voorts dienen enkele begrippen worden uitgelegd. Een latei (of linteau) is een betonbalk, die boven ramen aan beide zijdes op de binnenmuren rust. Hierdoor kan het binnenspouwblad boven de ramen verder worden opgetrokken. Ook is het mogelijk dat deze steun boven ramen geen latei betreft maar een poutrel. Dit is een stalen balk met I-profiel. Het principe blijft hetzelfde.

In sommige, meestal oudere gebouwen zit de latei (of linteau) tot tegen de buitenmuur. De spouw is dus niet open naar het rolluik. In deze situatie dient dus niets te gebeuren, omdat de isolatie simpelweg niet tot aan de rolluik kan.

 

In het andere geval is de latei minder breed en is er een opening van de spouw naar het rolluik en de rolluikbak. In dit geval dient die opening gedicht te worden. Deze dichting verzorgen onze vakmannen in 95% langs de buitenzijde door het plaatsen van een borstel met een haak tot tussen latei en buitenmuur. In de andere 5% van de gevallen (bv. bij blokramen) dienen de rolluikbakken langs binnen opengemaakt te worden voor een goede dichting hiervan.

Kortom: in veel gevallen moet er niets gebeuren met rolluiken en in nog minder gevallen moeten rolluikbakken opengemaakt worden.

 

Voor meer informatie kunt u ons steeds contacteren op 0486/879924 of via info@eskimoo.be.