Wat is de Lambda-waarde van isolatiemateriaal?
Lambda-waarde, ook wel gekend onder het λ-teken, geeft de isolerende waarde van een materiaal aan. De Lambda-waarde indiceert de warmtegeleidbaarheid van een materiaal. Dit drukken we uit in W/mk. Een hoge Lambda-waarde betekent dat de warmte vlot geleid wordt en bijgevolg isoleert het materiaal niet goed.
Materialen met een lage Lambda-waarde is niet noodzakelijk een slecht isolatiemateriaal. De dikte van een isolatiemateriaal is minstens zo belangrijk.
Hoe bereken ik de R-waarde van het isolatiemateriaal?
De warmteweerstand van een isolatiemateriaal wordt uitgedrukt in een R-waarde. Deze waarde is de basis voor de berekening van premies en tegemoetkomingen. Je kan de R-waarde van een materiaal zelf berekenen door de dikte van een isolatiemateriaal te delen door de Lambda-waarde.
Kan ik mijn woning overisoleren?
Wie op een professionele manier aan het isoleren slaat, kan niet overisoleren. Of het nog kosten-efficiënt is, is een andere vraag. Wie op een amateuristische manier te werk gaat, die moet oppassen. De kans dat er onvoldoende ventilatie in de woning is, is groot. Daarom is het altijd aangewezen om het advies van een professional in te winnen.
Is dikker isoleren altijd beter?
Niet per definitie. Isoleren hangt samen met de isolerende waarde van een materiaal, ook wel gekend als de Lambda-waarde. Sommige materialen moeten het dus niet hebben van de dikte maar van de isolerende waarde. Een materiaal met een beperkte Lambda moet je dikker liggen dan een materiaal met een hoge Lambda om die isolerende waarde te compenseren.
Hoe weet ik of ik een spouw heb?
Woningen die dateren van voor 1945 hebben waarschijnlijk geen spouw. De spouwmuur vond pas ingang vanaf de jaren ’60. Vanaf de jaren ’90 werd een spouwmuur ook standaard geïsoleerd. Huizen tussen 1945 en 1990 hebben dus een grote kans op een ongeïsoleerde spouw.
Ook de dikte van een muur kan je heel wat vertellen over de aanwezigheid van een spouw. Muren dikker dan 25 centimeren beschikken naar alle waarschijnlijkheid over een spouw. Wie het zeker wil weten neemt best even contact met ons op.
Isolatie is lucht, dus mijn luchtspouw isoleert toch?
Het beste isolatiemateriaal is inderdaad lucht. Stilstaande en droge lucht! En dat is de lucht in een spouw geenszins! Lucht in een spouw is vaak zeer humide door de opslorping van de stenen en is ook continue in beweging. Dus allesbehalve een goede isolator.
Ik heb gehoord dat spouwmuurisolatie zakt en daarna niet meer werkt?
Niet bij ons! Wij werken met stevige gepatenteerde rubberlijm waardoor de ingeblazen HR++-parels mooi op hun plaats blijven. De isolatie zakt niet en behoudt zijn waarde.
Is spouwmuurisolatie de oorzaak van koudebruggen?
Helemaal niet! Spouwmuurisolatie dient net om koudebruggen te vermijden.
Hoe rendabel is de na-isolatie van een spouwmuur?
Wie gebruik maakt van de premies kan zijn investering in amper 5 jaar teurg verdienen. De combinatie van de energiepremies met de energiekostenbesparing maakt dit tot een rendabele investering.
Hoeveel last heb ik van een spouwmuurisolatie?
Spouwmuurisolatie beperkt de last tot 1 dag. Alles netjes in orde op 24 uur. Maak je dus geen zorgen over eventuele overlast.
Hoe breed moet de spouw zijn?
Er is een verschil tussen de minimumdikte die we nodig hebben en de minimumdikte voor de premies. De premies vereisten een spouw van 5 centimeter. Maar voor ons is het technisch al mogelijk vanaf 3 centimeter.
Mijn zolder staat leeg en ik ben niet van plan die te gebruiken. Wat doe ik daarmee?
Wij adviseren in zo’n geval zoldervloerisolatie. Je krijgt er ook premies voor en je moet minder isoleren waardoor het goedkoper uitkomt dan een dakisolatie.
Wat kan ik nog doen met mijn bovenverdiep als het al is afgewerkt?
Langs buiten isoleren is de beste optie. Binnenin is alles netjes, maar van buitenaf kunnen we bijvoorbeeld de pannen afnemen om isolatie in te blazen. Maar daarvoor moeten we eerst eens langskomen. Zo kunnen we de perfecte analyse maken.
Mijn dak werd al geïosoleerd. Veel kan ik niet meer doen zeker?
Toch wel, in de wereld van de isolatiematerialen is er veel voortschrijdend inzicht. Vandaag weten we en kunnen we dingen die we voorheen niet wisten. Daken die 10 jaar geleden geïsoleerd werden kunnen vandaag geoptimaliseerd worden. Vraag maar eens ons advies!
Mijn dak heeft geen onderdak. En nu?
Een onderdak is best essentieel. Wie zijn pannen kan zien van op de zoldervloer, die beschikt niet over een onderdak. Zoveel is duidelijk. Heeft jouw dak geen onderdak? Laat ons even binnenspringen, dan bekijken we samen de mogelijkheden. Of adviseren we jou in de nodige stappen.
Hoeveel bespaar ik door mijn dak te isoleren?
30 procent besparen op jouw stookkosten is niet niks. De exacte besparing is moeilijk te becijferen maar vaak liggen ze in het verlengde.
Studies wijzen uit dat u door het dak van uw woning te isoleren tot 30 % kunt besparen op uw verwarmingskosten. Hoeveel precies, dat hangt af van het type dak, uw verbruik, de gezinssamenstelling enz.
Hoe dik moet de isolatie zijn om in aanmerking te komen voor premies?
Dikte speelt geen rol! Isolatiepremies worden bepaald op basis van de R-waarde. Glaswol vraagt soms 16 centimeter terwijl je met een ander materiaal voldoende hebt aan 10 centimeter.
Vlaanderenlaan 43, 8970 Poperinge
Boezingestraat 91, 8920 Langemark-Poelkapelle
Vlaanderenlaan 43, 8970 Poperinge
Boezingestraat 91, 8920 Langemark-Poelkapelle
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.