Wat is doorslaand vocht?

Doorslaand vocht is een probleem dat vaak voorkomt bij oudere woningen met massieve muren. Neerslag slaat tegen de buitenmuur van de woning, eens de poreuze steen verzadigd is, geeft deze water door langs de binnenkant. Vooral oudere woningen krijgen last van doorslaand vocht omdat toen nog niet gebouwd werd met een spouw tussen buiten- en binnenmuur.

 

Dus huizen met een spouwmuur kunnen geen last krijgen van doorslaand vocht? Fout! Wanneer de spouw vervuild geraakt met hout of puin, kan dit voor een brug zorgen tussen buiten- en binnenmuur. 

Hoe lossen we doorslaand vocht op?

De oplossing voor doorslaand vocht verschilt van woning tot woning. Het grote onderscheid zit tussen de leeftijd van het huis. Een oude woning pakken we anders aan dan een recent huis.

 

Doorslaand vocht bij oudere woningen

Oudere woningen met massieve muren pakken we op twee manieren aan:

 

we isoleren de woning en werken daarna af met een regendichte bekleding

muren aan de zuid- of westkant van de woningen behandelen we met hydrofuge (een waterwerende substantie op de buitenmuren)

 

Recentere woningen met spouwmuren pakken we anders aan:

Eerst en vooral analyseren we de toestand van de spouwmuur. Is een obstakel verantwoordelijk voor het doorslaand vocht dan pakken we dit aan. We verwijderen het puin door enkele bakstenen te verwijderen en nadien terug te plaatsen.

Een bijkomende aanpak kan de hydrofuge zijn. Daarbij behandelen we de spouw zodat de bakstenen en voegen geen regenwater meer kunnen opnemen. Zo blijft de kwaliteit van de constructie integraal intact.

 

Let wel: deze onzichtbare silicaat-film is waterdicht maardampopen. Uw woning kan dus via de muren blijven ademen. 

Eskimoo Silla

Voordelen van isoleren met Eskimoo

  • We denken aan jouw portemonnee
  • We staan klaar met raad én daad
  • We werken uiterst stipt en proper
  • We zijn zeer transparant
  • We bieden eerlijke prijzen