Waarom isoleren met platen goed is

Iedereen kent isolatieplaten. Naast de klassieke glaswol is het ongetwijfeld de meest gebruikte vorm van isoleren. Hoewel ze er niet flexibel uitzien kan je er toch alle kanten mee uit. Want de stevigheid van een isolatieplaat biedt een grote meerwaarde.

PUR-/PIR-platen

PUR-platen zijn harde kunststoffen schuimpanelen die ontstaan door de reactie van isocynaat en...

Houtvezelplaten

Een zeer geschikt isolatiemateriaal en bovendien nog eens ecologisch verantwoord. De platen zijn...

XPS-platen

XPS-platen – XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen – zijn harde kunststoffen isolatieplaten...

CLOSE

PUR-/PIR-platen

PUR-platen zijn harde kunststoffen schuimpanelen die ontstaan door de reactie van isocynaat en polyol. Door de chemische reactie ontstaat een isolatieplaat met uitermate goede isolatieprestaties. Deze platen hebben op zich een betere isolatiewaarde dan gespoten PUR.

 

PIR-platen zijn bijna gelijk aan de PUR-variant. Het grote verschil zit in de gassen die vrijgegeven worden bij brand. PIR is een stuk brandveiliger dan PUR.

 

Soorten PUR- en PIR-platen

Naargelang de toepassing zijn deze platen vaak voorzien van een tand-en groefkliksysteem. Platen kunnen makkelijk en naadloos geplaatst worden door ons professionele team. De hardschuimplaten worden meestal uitgerust met een dampdichte aluminiumfolie voor een constante isolatiewaarde of als dampscherm bij daken.

 

Voor oneffen oppervlaktes worden deze isolatieplaten aan één kant voorzien van een minerale wol waardoor ze makkelijker tegeneen oneffen oppervlak kunnen worden aangedrukt.

 

Voor platte daken bestaan er isolatieplaten die tweezijdig uitgerust zijn met een bitumencoating waardoor de dakbedekking (EPDM of roofing) perfect kan aansluiten.

 

Eigenschappen van vaste PUR-platen:

keuze tussen schuimvorm of plaat

PUR-platen isoleren beter dan PUR-schuim

Je kan zelf de dikte eenvoudig bepalen

Zeer efficiënt isolatiemateriaal

 

Eigenschappen van vaste PIR platen:

 • kan zeer dun zijn
 • veel mogelijkheden
 • hoge brandveiligheidswaarde
 • dampdichte laag op beide kanten

Gebruik van PUR-en/of PIR-platen

De platen kunnen gebruikt worden bij heel wat isolatietoepassingen. Denk maar aan spouwmuur, gevel, binnenmuur, hellende en platte daken, zoldervloeren, gewone vloeren en kelders

CLOSE

Houtvezelplaten

Een zeer geschikt isolatiemateriaal en bovendien nog eens ecologisch verantwoord. De platen zijn samengeperste houtresten. Een bijproduct uit de houtindustrie met zeer goede eigenschappen. De vochtregulerende karakteristieken houden het vochtpeil in de woning gezond.

 

Eigenschappen van houtvezelplaten

 • direct begaanbaar zonder afdekking
 • bescherming tegen zowel warmte als kou
 • duurzaam en recycleerbaar
 • laat jouw woning ademen

Gebruik van houtvezelplaten

Houtvezelplaten worden zeer vaak toegepast bij een zoldervloerisolatie. Drukvastheid van isolatieplaten is Platen gebruiken we ook veel bij het isoleren van platte daken, hellende daken en binnenmuren

CLOSE

XPS-platen

XPS-platen – XPS staat voor geëxtrudeerd polystyreen – zijn harde kunststoffen isolatieplaten die worden geproduceerd uit styreen. Door de gesloten cellenstructuur zijn deze platen uiterst drukvast, vochtwerend en isolerend. Daarom worden deze platen vaak toegepast in vochtige omstandigheden zoals een kelder of een omkeerdak. Door de drukvastheid worden deze platen ook vaak als vloerisolatie gebruikt. Niet alleen in woningen maar ook in landbouwloodsen, magazijnen, parkeergarages en andere plaatsen waar er doorgaans veel druk op de vloer wordt uitgeoefend.

 

Eigenschappen van XPS-platen

 • sterke isolatiewaarden
 • waterafstotend
 • drukvast
 • makkelijk te verwerken
 • bestand tegen schimmels

Gebruik van XPS-platen

XPS-platen gebruiken we heel vaak voor buitenmuren, binnenmuren, vloerisolatie, platte en hellende daken, zoldervloeren en kelders. De platen zijn dus zeer veelzijdig. Bovendien kan je zo’n XPS-plaat ook gebruiken voor industriële toepassingen zoals voor garages, landbouwloodsen, magazijnen en ga zo maar door.

EPS-platen

EPS-platen –of geëxpandeerd polystyreen- is een kunststoffen isolatieplaat die gerelateerd is...

Resolplaten

Resol –of fenolformaldehydeschuim- is net als PIR, PUR, EPS en XPS een isolatiemateriaal uit...

CLOSE

EPS-platen

EPS-platen –of geëxpandeerd polystyreen- is een kunststoffen isolatieplaat die gerelateerd is aan XPS. Het wordt eveneens gemaakt uit styreen. Bijgevolg kennen EPS-isolatieplaten dezelfde eigenschappen als XPS. EPS is opgebouwd uit vele afzonderlijke isolatieparels, waar XPS meer op een vlak en glad ‘schuim’ lijkt.

 

In de volksmond spreekt men ook van ISOMO. Het is een veelzijdig isolatiemateriaal dat door zijn goede isolatiewaarde en aantrekkelijke kostprijs toegepast wordt in allerlei bouw- en isolatieprojecten. EPS-isolatieplaten zijn licht, makkelijk hanteerbaar en veilig in gebruik.

 

De losse EPS-parels op zich zijn door hun vochtwerende eigenschappen zeer geschikt als spouwmuurisolatie.

 

Voordelen van EPS-platen

 • vochtwerend
 • licht
 • goedkoop
 • duurzaam
 • bestand tegen schimmels
 • stevige isolatiewaarden

Gebruik van EPS-platen

EPS-platen kennen talrijke toepassingen. Vooral voor buiten- en binnenmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zoldervloerisolatie en kelderisolatie is het een zeer dankbaar product.

CLOSE

Resolplaten

Resol –of fenolformaldehydeschuim- is net als PIR, PUR, EPS en XPS een isolatiemateriaal uit kunststof. De basis is voornamelijk aardolie. Daarnaast is ook vaak aardgas een component. De samenwerking tussen chemische stoffen als fenol, ureum en formaldehyde vormen een hard schuim. Een schuim uitstekend geschikt voor het isoleren van daken, muren of vloeren.

 

Eigenschappen van Resolplaten

 • hoog isolerend vermogen
 • hoge drukvastheid
 • hoge brandweerstand
 • minst milieubelastende kunststofisolatie

Gebruik van Resolisolatieplaten

Resolplaten gebruiken we vaak bij spouwmuurisolatie. De lambdawaarde van een resolplaat ligt hoog waardoor je goed kan isoleren met een kleinere dikte. Iets wat goed van pas komt bij het isoleren van een nauwe spouw.

Eskimoo Silla

Isolatieplaten krijgen vaak de voorkeur op gespoten PUR. Niet altijd even terecht. Vraag gerust ons advies voor het gebruik van het juiste materiaal.