Wat is opstijgend vocht?

Opstijgend vocht is een probleem waarmee oudere woningen vaak te kampen krijgen. Niet alleen oude huize lijden onder het probleem. Ook recente constructies die verkeerd gebouwd zijn, krijgen af te rekenen met opstijgend vocht.

 

Opstijgend vocht kan veel oorzaken kennen. Het ontbreken van een waterkering ligt vaak aan de grondslag van dit hardnekkige probleem. Wie geen waterkering heeft, geeft vrij spel aan grondwater. Poreuze bakstenen slorpen het water op en geven dit door aan het behang en de pleister van binnenmuren.

 

Ook kan de waterkering onderbroken of verstorven zijn, waardoor water zijn vrije gang kan gaan.  Een andere mogelijke oorzaak van opstijgend vocht is het pleisterwerk die tot onder de waterkering komt, waardoor deze in contact kan komen met grondwater.

 

Opstijgend vocht is de oorzaak van schimmel, zoutafzettingen en kille, klamme huizen of kamers. Een probleem dat je best aan de wortel aanpakt.

Hoe lossen we opstijgend vocht op?

Een beproefd recept om van opstijgend vocht af te geraken is het injecteren van de muren met een vochtwerend product. Een ogenschijnlijk simpele procedure die echter heel wat vakkennis vergt. Een correcte uitvoering is noodzakelijk.

 

Op vloerniveau maken we de muren vrij en injecteren de muur elke 8 tot 10 centimeter. Afhankelijk van het type muur vullen we de gaten met een vochtwerende gel of vloeistof. Vervolgens maken we de gaten weer dicht en merk je helemaal niets meer van de ingreep.

 

Vervolgens is het enkel nog wachten op het uitdrogen van de aangetaste muren. Eens die volledig droog verklaard worden, kan er opnieuw gepleisterd, behangen of geverfd worden. Stellen we toch nog zouten vast in de bakstenen dan behandelen we de muur met een zoutmembraan. De aanwezige zouten kunnen zich dan niet langer afzetten en beschadigen jouw woning niet langer.

 

Tip: tref je vochtige muren aan in een woning van maximaal 10 jaar oud? Je kan je nog altijd beroepen op de garantie die aannemers verplicht moeten geven. Heb je vragen? Doe dan een beroep op de experts van Eskimoo. We helpen jou met plezier verder!

Eskimoo Silla

Voordelen van isoleren met Eskimoo

  • We denken aan jouw portemonnee
  • We staan klaar met raad én daad
  • We werken uiterst stipt en proper
  • We zijn zeer transparant
  • We bieden eerlijke prijzen