03/12/2018

Wat is het beste isolatiemateriaal?

Bij het isoleren van daken staan we vaak voor een grote keuze aan verschillende isolatiematerialen. Wat is nu de beste?

Eerst en vooral wordt er uiteraard gekeken naar de isolatiewaarde (lambda-waarde). Hoe lager de lambda-waarde hoe beter het materiaal op zich isoleert, ongeacht de dikte. De huidige norm voor het isoleren van bestaande daken is het behalen van een R-waarde van 4,5. Die R-waarde (warmteweerstand) is de dikte van het materiaal in verhouding met de lambda-waarde. Een materiaal met een hoge lambda-waarde kan met andere woorden die R-waarde van 4,5 bereiken door dikker te isoleren.

De faseverschuiving, uitgedrukt in uren, is een bepalende factor tijdens warme zomermaanden. Een hoge faseverschuiving betekent dat het isolatiemateriaal de warmte langer buiten kan houden. Dit is uiteraard niet hetzelfde als de lambda-waarde, die een warmtegeleidingscoëfficiënt is.

Een bepaald materiaal kan dezelfde isolatiewaarde hebben (lambda) maar een verschillende faseverschuiving. Zo kan het dat sommige materialen ‘even goed’ isoleren maar tot twee keer langer de warmte kunnen tegenhouden. Een voorbeeld van een materiaal met een uitstekende faseverschuiving is Cellulose: dit is een verwerkte papiervlok van de hoogste kwaliteit (geproduceerd in België) die enkel geplaatst kan worden door goed opgeleide technici.

Vaak wordt er tegenwoordig ook rekening gehouden met het ecologisch karakter van de verschillende producten. Bio-ecologische isolatiematerialen bestaan uit quasi onuitputtelijke natuurlijke grondstoffen. Ze bevatten zo weinig mogelijk chemische additieven en worden het liefst lokaal geproduceerd. Nadeel hiervan is doorgaans de prijs.

 

De bekendste bio-isolatiematerialen:

  • Celullose: gerecycleerde papiervezel, lambda: 0.038 W/mk, Belgisch product, warmteopslag
  • Schapenwol: zowel beschikbaar in ‘vlokken’ als in isolatiedekens, lambda: 0.035 W/mk, Hoge brandweerstand
  • Katoenvezels: gerecycleerde katoenvezel, lambda: 0.042 W/mk, hoge akoestische absorptie.
  • Houtwol: afkomstig van duurzaam beheerde bossen, lambda: 0.038 W/mk, akoestiek en warmteopslag.

Kortom, een éénduid antwoord op de vraag ‘”Wat is het beste isolatiemateriaal?” bestaat niet. Vraag daarom steeds gratis en vrijblijvend advies bij Eskimoo, de expert in isolatie.