15/06/2018

Wat is de terugverdientijd van vloerisolatie?

Terugverdientijd is belangrijk bij keuze voor vloerisolatie

Het plaatsen van vloerisolatie doe je als particulier of bedrijf natuurlijk niet voor niets. Een belangrijk argument voor de plaatsing en materiaalkeuze is bij velen het terugverdienen van je investering op korte termijn. Want meteen na het isoleren ga je flink bezuinigen op je energierekening. Maar welke aspecten bepalen de terugverdientijd van vloerisolatie precies? En hoe lang is de terugverdientijd precies?

 

 

Gemiddelde terugverdientijd in jaren

De geschatte terugverdientijd na de aanleg van vloerisolatie bedraagt ongeveer vijf tot acht jaar, afhankelijk van de aanschafkosten en eventuele premies van het isolatiemateriaal. Vijf tot acht jaar lijkt een lange tijd, maar dat valt eigenlijk best mee. In procenten ligt de terugverdientijd van vloerisolatie gemiddeld tussen de 10 tot 15 procent per jaar. Dit geld bespaar je - los van de eenmalige investering - natuurlijk meteen op je energierekening en dat voel je maandelijks meteen in je portemonnee.

 

Ook een andere rekensom laat zien welk voordeel je behaalt. Stel dat je 35 jaar bent, dan maak je vanaf je 43e levensjaar - dan heb je immers je investering uiterlijk terugverdiend - jaarlijks gemiddeld 200 euro winst op je energierekening. Dat is al gauw ruim 5000 euro als je met pensioen gaat. Dat is toch een behoorlijk lekker bedrag?

 

Daarnaast draag je met geïsoleerde vloeren, nog los van de terugverdientijd van vloerisolatie, zeer actief bij aan een beter milieu en een aanzienlijk grotere duurzaamheid. Jouw kleine bijdrage als huishouden of individu lijkt misschien geen verschil te maken, maar samen met de inzet van duizenden anderen zegt moeder aarde een welgemeend 'dankjewel' tegen je omdat je gekozen hebt voor een stevige vermindering van je jaarlijkse CO2-uitstoot.

Kosten per vierkante meter

Kijken we ten slotte naar de geschatte kosten van vloerisolatie per vierkante meter, dan kom je ongeveer uit op een gemiddeld bedrag van 20 euro per m2. Dit verdien je echter razendsnel terug, omdat je jaarlijks per vierkante meter al snel 3 euro terugverdiend. Het bovenstaande verhaal in het kort samengevat, kan de volgende conclusie getrokken worden: zelf investeren in geïsoleerde vloeren is meer dan een prima idee, gezien de snelle terugverdientijd van vloerisolatie. Stap daarom nu in, isoleer jouw vloeren en profiteer van de financiële voordelen op langere termijn