15/06/2018

Wat is de minimum vloeropbouw voor vloerisolatie?

Deze situatie valt alleen te vermijden door vooraf een voldoende dikke vloeropbouw te voorzien. Dit is het werk van de architect. Helaas komt het nog te vaak voor dat de voorziene dikte van het vloerpakket onvoldoende is om isolatie én een dekvloer te plaatsen.

Architecten en ontwerpers willen ‘slanke’ vloeren, aannemers maken al eens een foutje bij het gieten van de betonplaat. Een bijkomend probleem zijn de te hoog geplaatste leidingen of knooppunten van leidingen. Boven elke leiding of knooppunt moet een dekking van 5 cm dekvloer komen + 1 à 2 cm afwerking. Wij constateren dagelijks leidingenpakketten van 8 à 10 cm op de werven, zeker nu de ventilatiekanalen ook in de vloer worden ingewerkt.

Speel op veilig en voorzie méér dan 17 cm vloeropbouw bij klassieke verwarming en 20 à 25 cm bij vloerverwarming. Controleer ook tijdig deze niveaus (bij plaatsing van de dorpels, bij plaatsing van alle leidingen). Als er een (kruip)kelder is, kan er nog steeds tegen dit kelderplafond isolatie worden aangebracht, maar dit kost een stuk meer.

 

Indien er reeds een betonplaat aanwezig is volstaat een opbouw van een 10-11 cm: 6 cm isolatie, 3cm vloeichape en 1.5cm tegelafwerking.

 

Om jarenlang te genieten van je nieuwe vloer is een correcte opbouw en materiaalkeuze heel belangrijk. Hieronder vind je de meest gangbare methode om een vloer met isolatie op te bouwen.

 

Laag 1 – De betonplaat: Een gewapende betonplaat van minstens 10cm is essentieel als basis voor een kwalitatieve vloer. Deze houdt vocht tegen, stabiliseert de vloer en voorkomt dat ongedierte je isolatie aantast.

 

Laag 2 – Bouwfolie en isolatie: Meteen op het beton mag een bouwfolie geplaatst worden. Deze biedt extra bescherming tegen vocht. De isolatie mag nadien los op de bouwfolie worden aangebracht. Om de randen goed af te dichten maak je ook best gebruik van randisolatie. Welke isolatie geschikt is kom je te weten verder in dit artikel.

 

Laag 3 – Leidingen en chape: Op de isolatie kan men leidingen voor de centrale verwarming of vloerverwarming plaatsen. Eens geplaatst kan het geheel afgewerkt worden met een laag chape van minstens 8 cm dik.

 

Laag 4 – De afwerking: Werk de chape af met elke gewenste vloer.