26/10/2018

Wat is de beste dikte voor spouwmuurisolatie?

Om recht te hebben op de premie voor spouwmuurisolatie van €5/m² moet deze spouwmuur minimum 5cm bedragen.  

Zo’n 15% van alle spouwmuren in Vlaanderen zijn smaller dan die minimumnorm. Je bent dus heus niet de enige. Een spouw van bijvoorbeeld 3 cm is inderdaad weinig, maar zelfs bij die geringe dikte is het steeds nuttig en rendabel om te isoleren. Uit ervaring blijkt dat het isoleren van smalle spouwmuren, resulteert in opmerkelijke thermische verbeteringen.

Wat met de prijs? Ondanks het mislopen van een premie van €5 per m², blijkt het isoleren van smalle spouwmuren wel degelijk financieel interessant. Hoe dunner de spouw, hoe minder materiaal er in gaat, en dus hoe lager de kostprijs per m². Door de aanzienlijke thermische verbeteringen en de lagere kostprijs wint deze investering zich na ongeveer dezelfde tijd terug als bij een ‘normale’ spouw.

Vanaf halfweg de jaren tachtig werden meer en meer muren in Vlaanderen geïsoleerd. Meestal ging het dan om 3 of 4 cm vaste XPS of PUR-platen. In de meeste gevallen bleef na het isoleren, nog een spouw van een 3-tal cm over. Door deze met een dampopen isolatiemateriaal voor het na-isoleren van spouwmuren op te vullen, verdubbeld de thermische prestaties van de muren.

 

Kortom: isoleren van smalle of geïsoleerde spouwen kan in vele gevallen interessant zijn.

 

Benieuwd naar meer informatie, een offerte en uitleg op maat van uw woning?

 

Contacteer ons dan nu!

0486/87 99 24 of info@eskimoo.be