08/10/2020

Rendement van isolatieprojecten

Isoleren is doorgaans een geringe investering met een hoog rendement op de energiekost. Maar hoeveel rendement hebben de verschillende investeringen precies? Kom daar hieronder alles over te weten!

Wat is het rendement van vloerisolatie?

Vloerisolatie is bij vloerverwarming uiteraard een must; op die manier gaat de warmte van de vloerverwarming namelijk niet verloren. Maar ook zonder vloerverwarming kan vloerisolatie interessant zijn. Er komt namelijk heel wat koude door de grond omhoog. Het isoleren van de vloer resulteert in een comfortabelere gevoelstemperatuur. Heeft uw woning een kruipkelder, dan is het effect nog groter. Het verluchten van kruipkelders heeft tot gevolg dat er een continue luchtstroom onder de woning circuleert. Het isoleren van uw kelderplafond voorkomt dat die koude lucht uw vloer doet afkoelen.

Het isoleren van vloeren/kruipkelders resulteert in een jaarlijkse stookkostenbesparing van zo’n 12%.

Wat is het rendement van spouwmuurisolatie?

Het isoleren van spouwmuren is de energetische ingreep die het meest rendement met zich meebrengt en dus bijgevolg ook het snelst wordt terugverdiend. Spouwmuurisolatie voorkomt namelijk dat de meest verwarmde ruimtes namelijk veel minder snel afkoelen.

Algemeen kan men stellen dat een woning met een goed geïsoleerde spouw ’s nachts ongeveer 2 graden minder afkoelt dan niet geïsoleerd. Die ‘gewonnen’ graden hoeft men uiteraard niet meer te overbruggen en zo bespaart men. Spouwmuurisolatie heeft een energiebesparend effect van meer dan 20%.

Wat is het rendement van dakisolatie?

Het isoleren van een dak is uitermate belangrijk in het energieverbruik van een woning. Warme lucht stijgt namelijk (convectie). Door het isoleren van uw dak of zoldervloer zorg je ervoor dat de warmte dus niet via het dak kan ontsnappen. Hoeveel men dan kan besparen hangt natuurlijk af van de type woning en van de invulling van de geïsoleerde ruimtes (kamer/zolder/badkamer…).

Algemeen kan men wel stellen dat het isoleren van een dak resulteert in een stookkostenbesparing van zo’n 18% op jaarbasis. Een tweede voordeel bij dakisolatie is het effect in de zomer. Dakisolatie houdt de kamers namelijk langer koeler. Win-win dus!

 

Interesse in gratis en vrijblijvend professioneel advies op maat?
 

Bel ons op 057/280300 of mail naar info@eskimoo.be