15/06/2018
Veel mensen, specifiek doe-het-zelvers en klussers, vragen zich af of het mogelijk is om vloerisolatie aan te brengen op bestaande vloeren. Moet je daarvoor niet je oude vloer eruit breken? Isoleren van bestaande vloeren is gelukkig prima mogelijk. En zonder dat u aan het breken en slopen hoeft te slaan! Hoe werkt vloerisolatie op reeds liggende vloeren precies? En welke handelingen moet je precies uitvoeren?
Er zijn twee mogelijkheden om een vloer te isoleren op een reeds bestaande vloer. Dit kan door isolatie via de onderkant en isolatie langs de bovenkant. Laten we beide manieren eens van dichterbij bekijken.
De voorkeur qua methode van vloerisolatie geniet wat ons betreft isolatie langs de onderkant. Vaak komen tocht en koude namelijk van onderen naar boven, meestal via de kruipruimte. Andersom werkt dit hetzelfde: via de ruimtes onder je bestaande vloer verdwijnt een deel van de warmte in huis. Er is nog een goed argument om ónder bestaande vloeren te isoleren. Hiervoor hoef je namelijk niks aan je bestaande vloer te doen. Die vloer blijft gewoon liggen zoals die ligt.
Hoe isoleer je een bestaande vloer precies van onderen? De gebruikte methode is vrij eenvoudig. Je hoeft immers niet te gaan breken. Aan het plafond van de kruipruimte maak je via isolatievijlen en rondellen de platen met isolatiemateriaal vast, die dan feitelijk onder je bestaande vloer zitten. Mochten er water- en stroomleidingen in de kruipruimte zitten, dan wordt het aanbrengen van de isolatieplaten iets ingewikkelder. Je moet de platen dan precies op formaat maken en de open gaten dichten met schuim. Verder is het belangrijk dat je de hele kruipruimte aanpakt als je van de onderkant een bestaande vloer gaat isoleren. Alle plekken waar tocht of vocht doorheen kan, dienen goed afgesloten te worden, zoals gaten, kieren en open randen bij deuren of luiken. Dit kun je doen met tochtstrippen, maar ook - in het geval van gaten - ook met PUR of ander isolatieschuim. Overigens zijnde beste platen om te isoleren PUR en PIR, die vochtbestendig zijn en uitstekend isoleren. Ook kun je gebruikmaken van platen van EPS of XPS. Wol is overigens geen geschikt isolatiemateriaal voor in kruipruimtes.
Naast isolatie van bestaande vloeren via de onderkant, kun je ten slotte ook isoleren door een isolatielaag aan te brengen bovenop de bestaande vloer. Dit type isolatie is wat ingewikkelder, omdat je je bestaande vloer moet losbreken. Dat zorgt natuurlijk voor een hoop troep in huis, wat je weer moet afvoeren. Daarnaast kan het zijn dat je op allemaal leidingen in de vloer stuit, die de klus nog wat moeilijker maken. Daarom is het bij isolatiewerken via bestaande vloeren slim om een expert in te schakelen.
Overigens gebruik je bij isolatie van boven dezelfde materialen als bij het isoleren via de kruipruimte. Kies voor PUR, PIR, EPS of XPS en let goed op zwaarte en dichtheid. Lastig is dat de hoogte van de vloer relatief beperkt is. Daardoor kun je geen dik isolatiemateriaal aanleggen. Kies daarom voor minder dik isolatiemateriaal met een hogere isolatiedichtheid.
Vlaanderenlaan 43, 8970 Poperinge
Boezingestraat 91, 8920 Langemark-Poelkapelle
Vlaanderenlaan 43, 8970 Poperinge
Boezingestraat 91, 8920 Langemark-Poelkapelle
Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimaal gebruik.