26/03/2018

Is vloerisolatie fiscaal aftrekbaar?

Premies voor vloerisolatie in Vlaanderen

Als particuliere doe-het-zelver kun je in Vlaanderen profiteren van diverse subsidies en premies, wanneer je kiest voor vloerisolatie. Die vloer kan een zoldervloer zijn, een verdiepingsvloer, je vloeren op de begane grond of het plafond van een kelder. Er zijn globaal twee opties om premies aan te vragen. Ten eerste kun je kortingen aanvragen via je netbeheerder. En een tweede mogelijkheid is de totaalrenovatiebonus. Hier bovenop betaal je bij vloerisolatie ook nog eens een lager btw-tarief. Vloerisolatie is dus fiscaal aftrekbaar. Maar hoe werkt het precies? Welke stappen moet je ondernemen om optimaal te kunnen genieten van financiële kortingen wanneer je het plan hebt opgevat om vloerisolatie aan te brengen in je huis? Hieronder gaan we de opties die je als huiseigenaar hebt één voor één langs.

Korting via je netbeheerder

Als je kiest voor vloerisolatie op volle grond of voor het isoleren van je kelderplafond, heb je recht op een vergoeding van 6 euro per m2 krijgen. Beschermde afnemers krijgen 9 euro per m2. Er zijn wel een aantal voorwaarden verbonden aan de premie van de netbeheerder. Ten eerste moet de klus door een aannemer worden gedaan. Verder moet de vloerisolatie een R-waarde hebben van minimaal 2 m²K/W. Voor isolatieklussen die in 2016 zijn gedaan, bedraagt de R-waarde minstens 1,2 m²K/W. Uiteraard moet het gebruikte materiaal voor de vloerisolatie voldoen aan de wettelijk technische eisen die hiervoor gelden. Ten derde moet je ervoor zorgen dat je je aanvraag bij de netbeheerder indient binnen een jaar na de uitvoering van de isolatiewerken. Ten slotte is de premie alleen geldig voor woningen die minstens tien jaar oud zijn; om precies te zijn woningen die opgeleverd zijn vóór 1 januari 2006. Nieuwere woningen komen dus niet voor de netbeheerderspremie in aanmerking.

De totaalrenovatiebonus

Als je kiest voor het isoleren van je vloer in combinatie met een of meer andere isolatiemaatregelen, dan kun je naast de subsidie van de netbeheerder wellicht nog de totaalrenovatiebonus aanvragen. Een extra korting dus, bovenop de korting die je al van de netbeheerder ontvangt! Voor de totaalrenovatiebonus geldt dat je twee of meer energiezuinige ingrepen in je woning doet in een tijdsbestek van vijf jaar. Ook voor deze bonus geldt - net als de netbeheerdersbonus - dat je het isolatiewerk moeten laten regelen door een aannemer én dat je woning voor 1 januari 2006 moet zijn opgeleverd. Als je aan deze voorwaarden voldoet kan je besparing dus flink oplopen!