02/09/2017

Is spouwmuurisolatie gezond?

Spouwmuurisolatie levert geen gezondheidsrisico’s op. De spouwmuur van je woning na-isoleren biedt goede isolatie met een minimum aan overlast. Over spouwmuurisolatie doen de gekste verhalen de ronde, zeker in relatie met de gezondheid en mogelijke gezondheidsrisico’s. Hoewel vrijwel nooit onderbouwd, worden die verhalen toch vaak als waarheid aangenomen of tenminste voor een deel geloofd. Waar rook is, is immers ook altijd vuur denken heel wat mensen onterecht.

 

Even voor de duidelijkheid: de spouwmuur is de muur die bestaat uit twee evenwijdige delen ook wel buiten- en binnenblad genoemd De open ruimte tussen die twee muren wordt de spouw genoemd. Deze spouw verhindert vochtdoorslag van buiten naar binnen en biedt daarnaast een isolerende functie. Om warmte beter binnenshuis te houden, laten huiseigenaars een spouwmuurisolatie uitvoeren. Een risicovolle aangelegenheid, zo wordt al jarenlang beweerd. Want je spouwmuur laten isoleren zou namelijk slecht zijn voor je gezondheid.

DRUK

Zo wil het verhaal dat het inblazen van de spouwmuur schade op kan leveren, ook aan de gezondheid van de bewoners van het huis. Welnu, bij dit inblazen wordt lage en gecontroleerde druk gebruikt. Daardoor wordt schade aan de muren voorkomen. De gebruikte Termoparels HR++ zullen ook door vocht-of temperatuursverschillen geen chemische reactie opleveren en dus is deze methode ook veilig voor de gezondheid van de bewoners. Restjes ontsnappen nooit tijdens de werkzaamheden. Bovendien voeren we een spouwmuurisolatie van buitenaf uit.

 

Brandveilig

Nog een verhaal dat de ronde doet is de kans op brand. Daarmee wordt echter voorbij gegaan aan het vaststaande feit dat de Termoparels niet kunnen branden en dus gegarandeerd brandveilig zijn. Termoparels zijn gemaakt uit een materiaal dat hoge temperaturen aan kan en zal ook al geen schadelijke gassen of rook veroorzaken. De kans op brand vanwege spouwmuurisolatie klopt dus niet.

Ook het risico op ziektes die overgedragen worden door muizen en ander ongedierte dat op de vulling van de spouwmuur af zou komen, is een fabeltje. De stabiele en zeer degelijke vulling houdt muizen en andere ongewenste dieren juist prima buiten het huis.

 

Termoparels staan bekend als materiaal dat duurzaam is en bovendien prima bestand tegen welke invloed van buitenaf dan ook. Spouwmuurisolatie zorgt ook al niet voor hoofdpijn of gehoorbeschadiging. Juist door spouwmuurisolatie wordt de overlast van geluid van buiten in sterke mate tegengegaan. Er wordt wel eens verteld dat je het geluid van voorbijrazende auto’s en ander geluid na spouwmuurisolatie beter hoorde met slapeloze nachten, hoofdpijn en zelfs gehoorbeschadiging als gevolg. Ook dit verhaal is niet correct. Sterker nog: de isolatie met de Termoparels veroorzaakt juist een betere akoestiek van de gevel en dus ondervind je beduidend minder last van geluiden van buiten. De isolatie heeft immers een dempende werking.

 

Geen risico

De geruchten van mensen die zeggen dat spouwmuurisolatie allerlei gevaren voor je gezondheid opleveren, hebben het dus totaal niet bij het rechte eind. Integendeel. Spouwmuurisolatie kan geen kwaad. Je gezondheid loopt geen enkel risico.

 

Wie toch nog vragen heeft of zich wil laten informeren over de mogelijkheden en voordelen van spouwmuurisolatie kan ons gerust contacteren.