17/09/2019

Hoe garanderen wij volledige vulling na spouwmuurisolatie?

Regels en wetgeving

Eerst en vooral moet de woning geschikt bevonden worden voor spouwmuurisolatie, door inspectie van een voorafgaand inspecteur. Een voorafgaand inspecteur controleert of de woning voldoet aan een hele reeks bouwvoorschriften (gebundeld in STS71-1).
Wordt de woning goedgekeurd dan kan worden overgaan tot het na-isoleren van de spouwmuren.

Boorpatroon

Cruciaal om volledige spouwvulling te kunnen garanderen is het specifiek bepaalde boorpatroon. Dit patroon is voor zowel EPS-parels en glaswolvlokken gelijklopend. Deze varieert naargelang de boordiameter. Gemiddeld wordt een boordiameter van 18mm gebruikt. Om geen schade aan de gevelsteen aan te richten worden de gaten op de kruising van de verticale en horizontale voeg geboord.

Algemeen kan men stellen dat het eerste gat wordt geboord op een kleine meter van de hoek van de muur en van de waterkering. Naargelang de breedte van de gevel en eventuele aanwezigheid van openingen (ramen en deuren) wordt het boorpatroon volgens de figuur hierboven verder geboord.

Vulling

Na het boren van de woning kan de woning gevel per gevel ingeblazen worden. Eerst en vooral wordt een testbox ingeblazen om bepaalde metingen te doen over debiet van isolatie en eventueel het afstellen van de lijm. Vervolgens wordt de gevel van onder naar boven ingeblazen. De gekeurde inblaasmachines zijn voorzien van een terugslagklep. Voelt het systeem een bepaalde tegendruk, dan komt de isolatie met de juiste densiteit tot aan de spuitkop. Het ‘hoopje’ isolatie is met andere woorden gevuld. Het volgende boorgat wordt op dezelfde manier ingeblazen en zo wordt dus verder naar boven toegewerkt.

Warmtescan

Eskimoo beschikt over de nodige apparatuur om na het isoleren een warmtescan te kunnen uitvoeren. Deze warmtescan toont aan de hand van bepaalde kleuren warmtelekken. Het grote nadeel aan dit systeem is dat dit enkel kan worden uitgevoerd bij vriestemperaturen. Hoe warmer, hoe minder ‘warmtelekken’ de camera namelijk kan waarnemen.  Deze warmtecontrole is eigenlijk overbodig. Het verplichte boorpatroon en de gekeurde machines garanderen u namelijk een perfecte vulling van de spouwmuurisolatie.

 

Interesse in een gratis en vrijblijvende offerte op maat, of wat meer info omtrent spouwmuurisolatie?

Contacteer ons via info@eskimoo.be of bel ons op 057/280300.