23/03/2021

De Vlaamse energielening: wat, hoe en wie?

Wenst u energiezuinige renovatiewerken uit te voeren aan uw woning? Dan kunt u profiteren van de Vlaamse energielening. Deze lening heeft een jaarlijks kostenpercentage (JKP) van 0% en is ideaal voor het financieren van allerhande werken, van muurisolatie tot het plaatsen van een zonneboiler. Hoewel men in de voorbije jaren alleen gebruik kon maken van dit renteloze krediet als men tot een prioritaire doelgroep behoorde, is deze lening nu beschikbaar voor zo goed als iedereen in Vlaanderen.

Wie komt in aanmerking voor de energielening?

De energielening is beschikbaar voor woningen en appartementen gelegen in het Vlaamse Gewest. Wie energiezuinige renovatiewerken plant, kan sinds 2021 een renteloze lening aanvragen voor deze werken. Voordien bedroeg de rente 2%. U kunt tot € 15.000 aanvragen en het geleende bedrag moet binnen 10 jaar worden terugbetaald. Als u meer wilt lenen, kunt u ook bij uw bank terecht. Hoewel een groene lening bij de bank niet volledig renteloos is, ligt de interest relatief laag.

 

U krijgt van de Vlaamse Overheid ook de mogelijkheid om een hoger bedrag te lenen tegen 0% rente als u een woning of appartement met een lage EPC-rating koopt of erft. U moet deze renteloze renovatielening in dat geval op hetzelfde moment als uw hypothecair krediet aanvragen. Houd er echter rekening mee dat de woning na de werken aan vooraf bepaalde EPC-vereisten moet voldoen.

 

Aan de energielening zijn ook enkele andere voorwaarden verbonden. Zo moet het merendeel van deze werken met een aannemer worden uitgevoerd. De kwaliteit van de uitvoering moet namelijk worden bevestigd met de aannemersgarantie. De woning of het appartement moet ook uw hoofdverblijfplaats zijn. Als u een tweede woning koopt of erft die niet uw hoofdverblijfplaats is, kunt u voor de geplande werken ook voor de renteloze renovatielening kiezen, op voorwaarde dat deze woning bestemd is voor privégebruik.

Welke werken kunt u laten uitvoeren?

De mogelijkheden met een energielening zijn zeer uitgebreid. Het belangrijkste criterium is dat de werken de woning of het appartement energiezuiniger maken. Het minimumbedrag dat u kunt lenen, is € 1250. Om de lening aan te vragen, hebt u een offerte of factuur nodig die de aard en kostprijs van de werken beschrijft. Deze mag maximaal twee maanden oud zijn op het moment van de aanvraag. U kunt onder andere de volgende werken met deze lening financieren:

 

  • Isolatiewerken, zoals dak-, gevel- en vloerisolatie
  • Installatie van energiezuinige verwarming en ventilatie
  • Plaatsing van hoogrendementsglas
  • Installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen
  • Plaatsing van een zonneboiler

Na het uitvoeren van de werken kunt u met dit renovatiekrediet ook een energieaudit en een test van de luchtdichtheid laten uitvoeren.

Hoe vraagt u de lening aan?

Een energielening aanvragen is relatief eenvoudig. Deze leningen worden toegekend door de Energiehuizen. U kunt dus het Energiehuis in uw gemeente bezoeken en hier uw aanvraag indienen. Vervolgens wordt uw aanvraag geëvalueerd door de kredietcommissie van het Energiehuis en het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap. De termijn waarbinnen dit gebeurt varieert, dus het is belangrijk dat u uw lening tijdig aanvraagt.