16/07/2018

Beste tips voor een koel huis tijdens warme zomerdagen

Hou de zonnestralen buiten

Een woning verduisteren is cruciaal bij het buitenhouden van de warmte. Laat wanneer je overdag niet thuis bent de rolluiken naar beneden, sluit de luiken of doe de gordijnen dicht. Kies wel het juiste moment in functie van de oriëntatie van de ramen. De zuid en westzijde van de woning is de warmste kant. Bent u thuis dan opteert u best voor thermische gordijnen, deze houden de warmte tegen maar laten wel nog licht door. Ook de kwaliteit van de beglazing heeft effect. Zonnewerend glas is ideaal voor grote ramen langs de zonnezijde van de woning. 

Ventileren

Het plaatsen van een airco is effectief maar duur en minder ecologisch. Ventileren kan ook op een natuurlijke manier gebeuren. Open ramen en deuren ’s morgens en ’s avonds om de overgebleven warme lucht af te voeren. Dit principe heet free cooling of night cooling. Let wel: het openen van ramen en deuren tijdens het warmste van de dag heeft een omgekeerd effect. Dan komt de warmte namelijk binnen.

Vermijd warmtebronnen

Vermijd tijdens warme dagen uw stapel strijk. Dit doe je best buiten of wacht beter tot het afgekoeld is. Ook het fornuis en de oven laat je beter uit, en ook een stomer plaats je beter buiten. Geniet van het mooie weer, steek de barbecue aan en ga lekker buiten eten. Stoofpotjes en warme eten zijn winterkost.  

Isoleer uw woning

De voornaamste reden dat woningen tijdens warme zomerdagen opwarmen is slechte isolatie. Isolatie wordt voornamelijk in verband gebracht met de winter en met stookkostenbesparing. Een goed geïsoleerde woning is tevens ook een must voor een aangenaam comfort tijdens warme zomermaanden. Dakisolatie en muurisolatie spelen hierbij de belangrijkste rol. Is de zolderverdieping enkel gebruikt als zolder en niet ingericht als leefruimte dan kan het voordeliger zijn enkel de zoldervloer te isoleren. Wordt de bovenverdieping wel gebruikt als leefruimte dan isoleer je best onder de pannen.

 

Voor muren zijn verschillende zaken mogelijk. Prijs-kwaliteit de beste oplossing is spouwmuurisolatie. Deze investering kost veel minder dan buiten- of binnenmuurisolatie, is meestal slechts 1 dag werk en zorgt meteen voor een aangenamer binnencomfort. De muren geven op die manier veel minder warmte af naar binnen toe.

 

Geïnteresseerd in isolatie tegen warmte? 

 

Contacteer ons dan nu vrijblijvend voor een gratis offerte op 0486/879924 of via info@eskimoo.be