26/02/2024

3 mythes over isolatie ontkracht

1. Isolatie is duur en niet de moeite waard

- Mythe: Veel mensen denken dat isolatie een grote financiële investering vereist die niet binnen hun budget past.

- Feit: Het is waar dat isolatie enige initiële kosten met zich meebrengt, maar het is belangrijk om te kijken naar de langetermijnvoordelen. Goed geïsoleerde woningen verbruiken aanzienlijk minder energie, wat resulteert in lagere energierekeningen op lange termijn. Daarnaast zijn er verschillende financiële stimuleringsmaatregelen beschikbaar, zoals subsidies en leningen met lage rente, die de kosten van isolatie kunnen helpen verlagen. Op lange termijn is isolatie een rendabele investering die zichzelf terugverdient door de besparingen op energiekosten.

2. Spouwmuurisolatie veroorzaakt vochtproblemen

- Mythe: Een veelvoorkomende zorg is dat isolatie vochtproblemen kan veroorzaken, zoals condensatie op de muren en schimmelvorming. 

- Feit: Een goed ontworpen en geïnstalleerd isolatiesysteem kan vochtproblemen juist helpen voorkomen. Moderne isolatiematerialen zijn gekeurd (ATG), vochtbestendig en dampopen. Bovendien kan isolatie helpen om de temperatuur van oppervlakken in huis te verhogen, waardoor het risico op condensatie juist wordt verminderd. Correct geïnstalleerde isolatie draagt juist bij aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat.

3. Gespoten polyurethaan zorgt voor verzakkingen van de vloer

- Mythe: Sommige mensen geloven dat gespoten vloerisolatie op termijn resulteert in verzakkingen en scheuren in de vloerbedekking.

- Feit: Gespoten PUR heeft een zeer hoge druksterkte en is stabiel en vormvast waardoor het uit zichzelf niet krimpt of verzakt. Er zijn enkele voorwaarden om een goede plaatsing te kunnen garanderen: de ondervloer moet droog en stofvrij zijn. Dit zorgt voor een goede hechting aan de vloerplaat. Bovendien moet de PUR in verschillende lagen worden geplaatst en moet de temperatuur boven het vriespunt liggen. De verhalen over verzakkingen van vloeren zijn meestal het resultaat van het niet respecteren van de droogtijden van de dekvloer (chape), maar correct geplaatste gespoten vloerisolatie zakt niet.

 

Hebt u meer vragen omtrent deze mythes?

Contacteer ons op

- 057/280300

- info@eskimoo.be

- contactformulier