03/04/2019

2020: Wie niet isoleert, is gezien!!!

Tegen 2020 moeten alle woningen en huurwoningen in Vlaanderen voorzien zijn van dakisolatie. De norm is sinds 2015 van kracht, maar vanaf 2020 krijg je ook effectief strafpunten als je niet aan die norm voldoet.

Norm 2020

De verplichte dakisolatie moet voldoen aan een minimum R-waarde of warmteweerstand van 0,75 m² K/W. Afhankelijk van het materiaal komt dit overeen met een isolatielaag van ongeveer 4cm.

Ter vergelijking: nieuwbouwwoningen worden doorgaans geïsoleerd met glaswoldekens van 20 à 22cm.

Ongeschiktheidsverklaring

Indien die norm niet wordt gehaald kan de wooninspecteur van Wonen-Vlaanderen strafpunten toekennen. Tot 2020 krijgt de eigenaar enkel een waarschuwing, en kan die alsnog de isolatie op orde stellen. Vanaf 2020 wordt het ontbreken van goede dakisolatie bestraft met 15 strafpunten. Zo kan de woning meteen ongeschikt worden verklaard.

Prijs

Uiteraard hangt de prijs van dakisolatie af van het type dak, het gebruik en de omgeving. Indien de zolderruimte onbewoond of onverwarmd is, volstaat het ook de zoldervloer te isoleren. Dit is doorgaans goedkoper dan het isoleren van de schuine zijdes. Ook de structuur van de dakgebinten, de bereikbaarheid van de zolder en de afwerking ervan spelen een rol in de prijszetting.

 

In 2019 kent de netbeheerder nog premies toe voor dakisolatie:

  • €4/m² als de isolatie wordt geplaatst door een aannemer
  • €2/m² als de isolatie wordt geplaatst door de eigenaar zelf.

Wij raden elke eigenaar dan ook aan om tijdig in te grijpen en zo het risico tot ongeschiktheidsverklaring te vermijden.

 

Contacteer ons op 0486/879924 of mail info@eskimoo.be voor meer informatie.